Alla är inte rasister, sexister och homofober

rasistI kampen mot rasism, sexism och diskriminering är det viktigt att inte skjuta hejvilt på allt och alla. Att förvänta sig att en person vi möter är heterosexuell är inte homofobi. Att bli förvånad över att personen vi samtalat med över telefon visade sig vara svart är inte rasism. Att utgå från att förskoleläraren är kvinna är inte sexism.

Att de flesta som arbetar med barn i Sverige är vita, heterosexuella kvinnor är ett samband, en korrelation som kan observeras empiriskt. Sådana korrelationer måste noga skiljas från normativa påståenden som att alla relationer bör vara heterosexuella (heteronormen), att svarta är mindre värda än vita (rasism) och att kvinnan bör sköta barn (sexism).

Någon som handlar utifrån kunskap om korrelationer kan inte klandras för det. Att misstänka att personen av motsatt kön är heterosexuell är praktiskt för att identifiera potentiella partners. Att misstänka att en svart person flytt hit och kan sämre svenska kan hjälpa oss att visa extra hänsyn när språket inte flyter. Att gissa på ”hon” när ett förskolebarn talar om sin lärare, det är väldigt träffsäkert.

Att i mötet med andra människor ha som arbetshypotes att det generella sambandet gäller den unika personen, det är nödvändigt för att göra kvalificerade gissningar om andra och om världen. Att möta någon helt förutsättningslöst är omöjligt, försök föreställ dig ett sådant möte. Skulle det vara som att träffa på en sten, ett Ufo eller ett totalt tomrum? Att generalisera från korrelationer till enskilda fall krävs för att vi överhuvudtaget ska kunna orientera oss i tillvaron och mötas som människor.

Det som däremot är problematiskt är att utan vidare anta att en korrelation är bra och bör stärkas. Vår verkliga fiende är inte de som observerat att de flesta är hetero, att svarta inte alltid kan svenska eller att mest kvinnor arbetar i barnomsorgen utan de som påstår att alla bör vara hetero, att svarta är mindre värda och att bara kvinnor bör arbeta med barn.

Så slå aldrig i skallen på någon att hen är rasist, sexist eller homofob bara för att hen generaliserar från korrelationer till enskilda fall för att bättre förstå världen, fokusera istället på de riktiga rasisterna, sexisterna och homofoberna!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *