Stefan Löfven Missbrukar arbetarrörelsens slogan

Stefan-Löfven-Almedalen-2015“No rights without duties, no duties without rights”

Så löd arbetarrörelsens gamla slagord. Det användes för att attackera borgare och feodalherrar som utnyttjade underklassen. Underklassen fick göra allt skitjobb, de hade bara skyldigheter. Överklassen gled runt på en räkmacka, de hade bara rättigheter.

Kampen för lika rättigheter och skyldigheter började kampen med rätt till säkrare arbetsplatser, rimliga arbetstider och semester. Därefter fortsatte kampen med att försöka ge alla rätt till arbete. Ingen skulle ofrivilligt tvingas stå utanför och inte kunna försörja sig.

Så långt allt väl. Men när Stefan Löfven nu försöker modernisera arbetarrörelsen gamla slogan, då ballar det ur helt. ”Gör din plikt kräv din rätt” säger Stefan löven, men vem riktar han slagordet mot? Mot alla rika börsgubbar som lyfter feta arvoden och får hutlösa kapitalinkomster utan att lyfta ett finger? Nej, mot elever, föräldrar, lärare och de som står utanför arbetsmarknaden. Mot de som befinner sig i botten av samhällspyramiden.

Arbetarrörelsens fina slogan som tidigare syftade till frigörelse och rättvisa missbrukas nu av Stefan Löven som en lutheransk arbetspiska mot folket. Du är skyldig att arbeta häcken av dig för att bidra till …bidra till vadå? Till skenande klassklyftor, framväxten av ett prekariat, hårdare konkurrens i världen och ett stressigare liv för alla? Var är Stefans vision han ber folket att arbeta för?

Att alla som vill och kan lönearbeta ska få chansen är viktigt för att driva samhället. Men varför ska vi misstänkliggöra och tvinga de människor som redan idag sliter häcken av sig för att få vardagen att gå ihop? Hot, påtryckningar och moralkakor riktade mot folket ska inte höra hemma i socialdemokraternas ideologi. Socialdemokratin ska tro på människan. Människan är en kreativ, nyfiken, aktiv varelse som vill och kan engagera sig i samhället på ett sätt som är till ömsesidig nytta för alla.

Låt oss för all del fortsätta den gamla kampen för rätten till arbete och rättigheter på arbetsplatsen. Men använd för allt i världen inte slogan om rättigheter och skyldigheter för att slå neråt! Rikta den uppåt, mot överklassen, bankväsendet och dagens lata feodalherrar som skor sig på bekostnad av sina medmänniskor, miljön och framtida generationer. Det är här vi har källan till de verkliga problemen och orättvisorna.

Läs mer:
http://www.dn.se/nyheter/politik/stefan-lofvens-nya-krav-pa-folket/

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *