Partierna skiter i barnen!

Inget parti tjänar på att gynna en grupp som inte kan rösta. Förbättringar i barns och ungas vardag kan ofta jämföras med kapitalistiska företags tillfälliga biståndsprojekt för att skapa ”goodwill” kring det egna varumärket – uppblåst innehållslös välgörenhet att visa upp i skyltfönstret. Ska barn- och ungdomsfrågor få den uppmärksamhet de förtjänar krävs att de etablerade partierna tvingas möta verkligheten och får hårda skäl att bry sig om barn och ungas situation. Vi måste sänka rösträttsåldern till 16 år och våga möta en besviken generation piratpartister och sverigedemokrater.

Det argumenteras friskt i dagens samhälle om föräldrars ansvar. Föräldrar är ansvariga för barnets  uppfostran, välbefinnande och får betala skadestånd om barnet begår brott. Men med skyldigheter följer  rättigheter. Varför inte ge föräldrar ett ökat inflytande över den lagstiftande makten i direkt proportion till det utvidgade juridiska ansvaret? Betraktar vi barn som individer med lika starka intressen som någon annan och betraktar vi föräldrar som förmyndare med ansvar att ta till vara på dessa intressen så borde föräldrarna få förvalta barnens röstvärde till de bli myndiga. I praktiken: inför halva röster och fördela barnens röstvärde jämt på vårdnadshavarna fram tills barnet fyllt 16!

Sänks rösträttsåldern och erkänns barnets röstvärde kan vi fullt ut leva upp till principen om allas lika juridiska och demokratiska värde, vi stärker barnens och barnfamiljernas makt i samhället samt gör barn- och ungdomsfrågor till riktiga hårda frågor istället för någonting gulligt partierna satsar på för att få bättre image.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *