Riktiga jobb ska vara meningsfulla!

En av fyra unga är arbetslösa. Sverige är ett av de länder i Europa med högst ungdomsarbetslöshet. Det är oacceptabelt. Men vad ska vi göra åt det? Hur ska vi lösa den övergripande arbetslösheten i Sverige på ett långsiktigt hållbart sätt?

Den nyliberala lösningen på arbetslöshet är sänkta skatter, ökad rörlighet, otrygghet på arbetsmarknaden, nedskärningar på A-kassan samt försvagade fackföreningar och kollektivavtal. De statliga ingreppen och fackföreningarna håller uppe lönerna och orsakar arbetslöshet. Sänkt skatt gör att företagen får mer pengar över och kan anställa fler. Avskaffad anställningstrygghet gör det lättare att lägga ner företag, omstrukturera och skapa något nytt. Gamla jobb och företag ska läggas ner, folk ska avskedas och kasta sig in i ständigt nya branscher. Så skapas maximal tillväxt och ständigt nya jobb.

Problemet med denna lösning är tryggheten och jämlikheten, två socialdemokratiska värden som stryker med på kuppen. När bidrag och A-kassa sänks tvingas folk ut på låglönemarknaden och desperat ta vilket jobb som helst. Kvaliteten och lönen på de jobb som skapas är oftast usla. När skatterna sänks och arbetskraften inte organiserar sig och ställer några krav tar företagen oftast ut överskottet i vinst istället för att anställa fler. Är detta verkligen ett pris vi vill betala för en gnutta mer tillväxt?

I Sverige betalar alla skatt och ger en del av sitt arbete för att garantera alla människor en trygg stabil grund i samhället. Men välfärden kritiseras och håller på att luckras upp av den borgerliga alliansen. Man säger att vi inte har råd och att vi måste arbeta mer. Detta stämmer inte. I dagens rika Sverige räcker det med att alla arbetar någon timme per dag för att vi ska klara av mat, husrum och sjukvård. Jobbfrågan handlar egentligen om vad vi ska göra med all fritid vi har. Vi har råd att ligga på soffan större delen av veckan om vi vill. Men människor vill hellre göra saker om dagarna, meningsfulla roliga saker. Att samtala med någon, att klippa gräsmattan eller att leka är mänskliga aktiviteter som är betydligt mer meningsfulla än att sälja kalsonger via telefon. Ordnar inte den fria marknaden meningsfulla sysselsättningar bör kommun, landsting och stat ordnar det.

Man säger även att tillväxten hämmas av trygghetssystemen. Men trygghet och jämlikhet är en förutsättning för tillväxt. Många stora uppfinnare och kreativa genin genom historien har tvingats arbeta och slita med bottenjobb och ta lån av släktingar och vänner för attöverleva. Tänk vad mycket mer de skulle kunna åstadkommit om de levt i en trygg välfärdsstat! Tänk vad alla människor i Sverige kan åstadkomma om samhället ger dem möjlighet att satsa på sina drömmar!

Om vi ger alla trygghet och förutsättningar att lyckas kan vi skapa en generation starka självsäkra ungdomar som utvecklar sina talanger fullt ut. Detta om något kan generera rekordtillväxt! Men tillväxt är aldrig målet. Målet för arbetsmarknadspolitiken ska vara att ge förutsättningar för människor att leva ett gott liv och utveckla sin inneboende potential. Målet är att varje människa ska kunna vakna varje morgon och tänka: vilken underbar dag jag har att se fram emot! Först då är vi nöjda.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *